Kako se osloboditi stresa?

Koliko ste stresova danas doživeli? Možda ćete u cugu odgovoriti nijedan i da ne doživljavate stres svaki dan, jer ko to još može da podnese, varate se! Stres je postao sastavni deo modernog života. Bez njega se više ne može ni u krevet, ni na kupanje, pa čak ni na odmor koji služi da se od njega oslobodite. 

Iako se tako ne prepoznaje u svakodnevnom životu, stres je i kada vidite gladnu životinju na ulici, osobu koja viče na kasira u prodavnici, bankara koji vam traži još jedan papir… Svi ti mini stresovi se nakupljaju, stvaraju jednu negativnu bazu u organizmu koja se vremenom puni dok se ne prepuni. A onda dođe do pucanja i brojnih problema, bilo psihičke ili fizičke prirode. Zato je najvažnije naučiti to kako se osloboditi stresa. Kako ga oterati od sebe i kako sebi pomoći, a neki od saveta u nastavku vam pomažu sigurno u ovoj nameri.

Kontrolišite disanje

Od kako se osloboditi stresa do kako kontrolisati disanje linija je tanka. Zašto? Prilikom svake nervoze, uzurpacije, stresa bilo kakvog, disanje se ubrzava i utiče na nepravilan rad srca. Zato je važno da se odmah prisetite da utičete na tok disanja. Usredsredite se na to da duboko udišete vazduh i lagano ga izdišete, tako ponovljena vežba do deset puta učiniće da vam se organizam umiri, kako fizički, tako i psihički. Ovo je ujedno odlična vežba kada osećate tremu, a kako je ona deo ozbiljnog stresa, vežbajte se da je eliminišete.

Izbegavajte kofeinske i alkoholne napitke

Verovatno ste se začudili, jer se nekako smatra da kafa i alkohol utiču na to da se malo umirite. Međutim, kofein i alkohol samo inteziviraju osećaj nervoze. Zato je važno, ako ne sasvim da se izbace, onda da se umereno konzumiraju i da se češće menjaju sa prirodnim, nezaslađenim sokovima, biljnim čajevima i vodom. Uopšte je kod stresa veoma važno da vam ishrana bude izbalansirana i što zdravija. 

Umesto kafe predlažemo vam da svakog dana, kad ustanete, skuvate čaj od koprive, koji će vam pružiti dosta vitamina, za razliku od kafe, a takođe će vas razbuditi. Mnogi među nama na prazak stomak ujutru popiju kafu, što nije dobro. Čim ustanemo mi punimo stomak talogom, umesto nekim kvalitetnijm pićem kao što je čaj od koprive, majčine dušice, nane ili neke druge biljke. 

San je veoma važan za kontrolu stresa

Znate kada je stres najgori, onda kada je potrebno da fizički odmorite telo. Tada, kada legnete, ugasite svetlo i ostanete sami sa sobom, misli počinju svoj let iznad glave. Svi strahovi, strepnje, svi dolaze najavljeni i nenajavljeni. Zato stres utiče na kvalitet sna, odnosno na nepostojanje kvalitetnog sna. U takvim trenucima je bitno da pružite telu potpuni odmor, a to je opet samo kroz san moguće. 

Pronađite nešto što će vam pomoći da se uspavate, poput nekog biljnog čaja, neke umirujuće muzike i zvukova, aromatičnih ulja i sveća. Mogu vam pomoći i odlazak u saunu, na masažu, na plivanje, kao i neke fizičke aktivnosti. Kvalitetan san će vam omogućiti da se oslobodite stresa u velikoj meri, zato se izborite da ga dobijete.

Sklonite telefon od sebe

Korišćenje mobilnih telefona, interneta, društvenih mreža u velikoj meri samo dodatno utiče na nelagodu i negativne osećaje. Ako ste pod stresom odstranite telefon od sebe, posebno ako vam se usled poziva i poruka stres pojačava. Odvojite deo dana kada će vam telefon biti na airplan režimu ili kada vam neće biti na dohvat ruke i očiju i tako sebi obezbedite malo mira.

I za kraj, smejte se. Nađite u svakom danu nešto što će vas nasmejati, jer smeh leči i srce i dušu!

Leave a comment