Špijunski softver – ko pribegava ovom rešenju

Setite se kada ste se poslednji put videli s nekim ili ga pozvali da porazgovarate. Komunikacija se sve više svela na četovanje preko Facebooka, razmenu poruka preko Vibera ili Whatsappa. Ovi mediji pružaju mogućnost da oformite grupe u koje ćete ubaciti svoje najbolje drugare ili kolege s posla, fakulteta i sl. Onda međusobno razmenjujete poruke i osećate se kao da ste s njima na piću. Skuvate kafu, uključite video poziv, pa tako možete i virtuelno da popijete svoj omiljeni napitak s nekim.

Savremeni načini komunikacije imaju svoje prednosti, pogotovo ukoliko živite daleko od dragih ljudi, a želite da sačuvate kontakt s njima, a takođe ako želite da bitne informacije što brže dođu do vaših prijatelja. Problem je što vrlo lako budete „uvučeni“ u celu priču, stvarate nova, virtuelna prijateljstva, poveravate tajne ljudima koje i ne znate, provodite po nekoliko sati dopisujući se. Sve to kasnije izaziva osećaj otuđenosti, pa čak i depresije, jer postajete svesni da ste izgubili dragoceno vreme. Pored ovoga, još jedna mana ovakvog vida komunikacije je i što svako vrlo lako može doći u posed informacija koje ste delili, pa vodite računa o čemu, odnosno o kome „pričate“, koga ogovarate, s kim planirate sastanke…

Ugradnja špijunskog softvera, pomoću kog se može, bukvalno rečeno, kontrolisati nečiji telefon, poslednjih godina postaje vrlo popularna. Sama ugradnja traje kratko, svega 10-ak minuta, a osoba koju prate na ovaj način teško može otkriti da je špijunirana. Situacija je dodatno olakšana činjenicom da neko čak ne mora odneti vaš telefon u servis ili firmu koja se bavi ovom ugradnjom. Svako vrlo lako, uz pomoć tekstualnog i slikovnog uputstva, može samostalno instalirati špijunski softver.

Kontrolisanje dece

 

Savremeni tokovi dovode do toga da se deca sada bolje snalaze od svojih roditelja na internetu i da već sa 7-8 godina imaju svoje profile na Facebook-u, kao i najnovije modele telefona. Deci treba pomoći da iskoriste dobre strane savremene tehnologije, ali ih i upozoravati na sve opasnosti koje virtuelni svet nosi. Veliki problem nastaje jer su roditelji često rastrzani zbog posla, obaveza i jurnjave za novcem, pa ostave decu bez nadzora na interntetu, što sa sobom nosi ogromne rizike.

Kada se stvari otmu kontroli, roditelji pristupaju špijuniranju svojih tinejdžera, pa čak i mlađe dece, čitaju im poruke, pokušavaju da otkriju šifru na facebook-u, a, da ih deca ne bi uhvatila na delu, pribegavaju ugradnji špijunskih softvera u dečije telefona, pa čak i unajmljivanju detektiva koji, kraće ili duže vreme, može pratiti gde se dete kreće, s kim se druži i sl. Prisluškivanje dečijih telefona može se čak smatrati opravdanim, s obzirom na to u kakvom vremenu živimo.

Kontrolisanje partnera

 

Istraživanja pokazuju da nas intuicija uglavnom ne vara kada je u pitanju preljuba. Ukoliko sumnjamo da nas partner ili partnerka varaju, to obično i bude istina. Znaci prevare su očigledni onom ko želi da ih vidi, ali ljudi često beže od istine, jer im je teško da se suoče sa činjenicom da su prevareni.

Prvi znaci prevare podrazumevaju emotivno i fizičko udaljavanje, izbegavanje odnosa, izbegavanje bilo kakve razmene nežnosti sa partnerom, iznenadna duža ostajanja na poslu ili česte odlaske s društvom na piće, pojačano interesovanje za svoj fizički izgled (dijete, odlasci u teretanu, nova garderoba…)… Partner koji vara kriće svoj telefon „kao zmija noge“, postaviće šifru na njega, brisaće poruke i pozive iz call liste, a neretko će se zatvarati i u drugu sobu da razgovara, pod izgovorom da je u pitanju važan poslovni poziv. Ukoliko sve ove primećujete, ali nemate konkretan dokaz, ne žurite sa optužbama dok ne budete raspolagali svim činjenicama. Ugradnja špijunskog softvera možda nije etički čin, ali ni prevara to svakako nije. Zato je i bolje špijuniranje mobilnog telefona, nego da lažete samog ili samu sebe. Ovako ćete biti u prilici da saznate s kim se vaš muž ili žena dopisuju i razgovaraju, imaćete pristup svim njihovim kontaktima, lokaciji, a pomoću špijunskog softvera možete i oktriti da li je na telefonu vašeg partnera promenjena SIM kartica i koja je stavljena.

Kontrolisanje zaposlenih

 

Sve prisutnije je i špijuniranje zaposlenih, kontrolisanje njihovih PC računara, telefona, mejlova. Ovo postaje praksa, ali se postavlja pitanje koliko je legalno i moralno na ovaj način pratiti zaposlene i da li poslodavci time krše njihova ljudska prava.

Leave a comment