Kako do blistavog osmeha?

Bez belih i zdravih zuba nema blistavog osmeha, a da bi zubi bili zdravi redovni kontrolni pregledi zuba su neophodni. Međutim, ukoliko je odlazak kod stomatologa za vas često muka koju teško preživljavate, savetujemo vam da se pridržavate nekih pravila narodne medicine, kako bi vaši pregledi kod zubara bili što bezbolniji, a intervencija stomatologa minimalna.

Da bi se sprečila pojava raznih bolesti usne duplje, predupredila upala desni, a vaš osmeh i zubi izgledali besprekorno nije dovoljno samo redovno održavati oralnu higijenu. Nekoliko dodatnih saveta uz svakodnevu higijenu usne duplje doprineće da se osećate bolje, lepše i zdravije.

Čistoća je pola zdravlja

Zube treba prati ne samo pred spavanje, već i ujutru i nakon svakog obroka. Možda vam ovo deluje preterano, jer ko šta radi vi biste samo četkicu za zube držali u ustima, nemojte da odustajete već isplanirajte kako pravilno da održavate oralnu higijenu. Redovno pranje zuba sprečiće kvarenje vaših zuba, a nećete morati da brinete da li će nastati i upala desni, jer ćete uz pomoć paste za zube ukloniti zubni plak koji dovodi do pojave mnogih bolesti, poput upale desni ali i nastanka karijesa.

Postavlja se pitanje koja je pasta najbolja. Na tržištu je danas moguće pronaći različite brendove. Proizvođači živopisnim reklamama žele da privuku kupce, a retko ko zapravo zna koliko je važno imati odgovarajuću pastu za zube. Preporučuju se paste na biljnoj bazi, pa se u apotekama mogu kupiti paste koje sadrže neven, kamilicu, belu i zelenu glinu, a zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima vaša usna duplja i zubi biće čisti i dezinfikovani.

zdrav-osmeh

Međutim, ništa vam neće pomoći pasta na prirodnoj bazi ukoliko nemate adekvatnu četkicu za zube. Električna četkica postaje sve popularnija, a kružni pokreti su i te kako efikasni, jer zahvaljujući njima detaljno će biti otklonjeni ostaci hrane. Zubni konac takođe ima delotvorno dejstvo, a po poreporuci stomatologa možete koristi i vodice za ispiranje usta. Svakako, najzdraviji način za masažu desni je jabuka, zahvaljujući kojoj može doći do blagog izbeljivanja zuba, kao i do njihovog fiziološkog čišćenja. A naravno, možete u svoju dnevnu rutinu uvrstiti i ispiranje zuba tako što ćete u pola čaše vode razmutiti kašiku soli.

Stres – neprijatelj broj 1

Da li ste znali da upala desni, kao i njihovo oticanje i bol može da bude izazvan stresom? Verovali ili ne, bol u desnima i crvenilo su simptomi pomoću kojih možete prepoznati moguć nastanak gingivitisa. Gingivitis može da dovede do slabljenja imuniteta, a takođe i do ispadanja zuba i poremećaja balansa usne duplje. Da bi se upala desni smirila, preporučuje se upotreba gelova koji sadrže aloju veru, ali i upotreba ekstrata od žalfije, kamilice  i nane koji će dovesti do smanjenja bolova i nege celokupne usne duplje.

Takođe, preporučuje se zdrava i redovna ishrana kako bi vaši zubi bili kvalitetniji, a desni zdrave. Prema rezultatima japanskih istraživanjima savetuje se da svakodnevno pijete probiotski jogurt koji će i te kako poboljšati i učiniti zdravom vašu usnu duplju. Ne kaže se slučajno bolje sprečiti nego lečiti, tako da ovi jednostavni saveti vam mogu poslužiti u borbi protiv bolesti usne duplje, ali i upala desni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s