Ultimativni vodič za polaganje vožnje

Polaganje vožnje je za većinu nas bio, ili za vas buduće vozače biće, najteži deo procesa dobijanja vozačke dozvole. Doduše, po nekim istraživanjima došlo se do podatka da trideset posto ljudi ima muke sa pisanim delom ispita, trideset posto polaganje vožnje ponavlja više puta. Dok ostali ili sve polože iz prve, ili okidaju i jedno i drugo. Ono što je sigurno – da biste iz prve položili vožnju, potrebno je puno časova pripreme, i ozbiljnog treninga.

Pred vama je par saveta koji će vam pomoći da polaganje vožnje bude uspešno već iz prvog pokušaja.

Šta treba da uradite pre nego zakažete polaganje?

Vežbajte. Vežbajte dosta. Osećaj komfora i sigurnosti dok sedite na mestu vozača je pravi znak da ste na putu uspeha. Pokušajte da što više probnih časova izvezete baš u automobilu u kojem ćete polagati vožnju. Svaki automobil ima neke svoje cake, i dobra je ideja biti upoznat sa osobenošću onog koji ćete voziti. Vikendom možete da vežbate na praznim parkiralištima velikih firmi, sve što vam je potrebno je par čunjeva i najbolji drug/drugarica koji ima vozačku dozvolu i sve strpljenje ovog sveta za vas. Kad smo kod parkirališta – vežbajte parkiranje.

Paralelno, uz brdo i niz brdo, uobičajeno, i u rikverc. Polaganje vožnje se najčešće organizuje u blizimi vaše škole za obuku. Tako da iskoristite pripremne časove da se što bolje upoznate sa okolnim   putevima. Posebno obratite pažnju na saobraćajne znake, ograničenje brzine, i iks faktora (sporedne ‘nevidljive’ uličice npr.), u vezi kojih konsultujte vašeg instruktora.

Kako preživeti noć pred polaganje?

Ukoliko nekim slučajem polažete u svom automobilu, veče pre proverite da li funkcionišu sva svetla. Još jednom čekirajte da li znate čemu služi svako dugme u vašem vozilu. Imajte na umu da je neophodno da znate da upalite klimu, brisače, signal za skretanje, svetla, kočnicu za slučaj opasnosti.

Proverite jesu li gume u odgovarajućem stanju. Sipajte tečnost za čišćenje prozora, za slučaj da bude neophodno očistiti prednja ili zadnja stakla. Podesite ogledala i retrovizore tako da su vam pokriveni svi uglovi, i da ste u stanju da vidite svaku potencijalnu opasnost. Sve ovo uradite i na licu mesta ukoliko, što je mnogo verovatnije, polažete u automobilu škole u kojoj ste se pripremali.

Odvojte svu neophodnu dokumentaciju, i stavite je negde u neposrednoj blizini ulaznih vrata.

Ukoliko vozite sa sočivima, ili naočarima, a ne koristite ih inače svakodnevno, lezite i spavajte sa njima na sebi – jedna stvar za jutarnju jurnjavu i potragu manje.

Dan polaganja

Bilo bi idealno da na polaganje ne kasnite, već da se tamo nacrtate bar pola sata ranije, i dovedete svoje živce u totalni sklad i mentalno se pripremite. Po ulasku u vozilo podesite ogledala, i ne pomerajte ih u toku vožnje. Vežite pojas. U toku vožnje bitno je da vam pažnja bude na apsolutnom maksimumu. Obratite posebnu pažnju na eventualne školske zone, parkove i generalno delove grada u kojima postoje  specifična ograničenja brzine.

Trudite se da vam ne promakne nijedan saobraćajni znak. Volan držite obema rukama, i to tako da vam budu na 10 i 2 sata, ili 9 i 3 sata. Zašto? Da biste bili bezbedniji i da vas, u slučaju nesreće, sopstvene ruke ne udare pod uticajem vazdušnog jastuka. Volan ne puštajte iz ruku, i na to pazite posebno tokom skretanja.

Pazite na pune linije, budite u desnoj traci što je više moguće i ne plašite se da upotrebite sirenu, ukoliko smatrate da je to potrebno.

 

Srećno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s