Kako da pomognete bebi prilikom nicanja zubića?

Tek što se završila faza grčeva, a vaša beba ponovo neutešno plače i vrišti i pritom nervozno trpa ručice u usta. Sledi jedan težak period i za malce, a i za vas, period obeležen neprospavanim noćima i suzama. Na red su došli zubići.

Problem je što nikada sa sigurnošću ne možemo znati kada će bebi izbiti prvi zubi, a taj period može i da se oduži i da traje nekoliko meseci. Na prvu pojavu balavljenja i stavljanja u usta svega čega se mala ruka dotakne pomislimo da su jedinice već na pomolu, ali uglavnom ne bude tako. U svakom slučaju, pojava prvih zuba se očekuje između 4. i 10. meseca, ali su siptomi izbijanja pristutni i mnogo ranije.

Da li je u pitanju bol ili nelagodnost?

Mnogi smatraju da izbijanje zubića bebu zapravo ne boli, već joj je samo neprijatno,. Bilo da je u pitanju bol ili neprijatnost, moramo se potruditi da olakšamo bebi, pogotovo ukoliko se jave i propratne pojave kao što su slabiji apetit, promene raspoloženja, osip oko usta, dijareja ili temperatura. Sa temperaturom se nikada ne smemo igrati, pa ako je ona visoka, preporuka je ipak da posetite pedijatra i isključite mogućnost neke infekcije ili druge bolesti. Pred vama je 5 preporuka kako da pomognete mališanima da lakše prebrode ovaj period.

Ćilibarska ogrlica

Dok je vaše dete već danima nervozno, vrišti, stalno menja raspoloženja, komšinica koja ima klinca istog uzrasta vam kaže da nema takvih problema. Više puta čuli ste priče i drugih mama koje se hvale kako nisu ni osetile nicanje zubića kod svojih beba. Pitate se u čemu je njihova tajna. Ove mame odlučile su se za ogrlice od prirodnog ćilibara. Prednost ovakvih ogrilica za bebe je što, pored toga što umiruju  i smanjuju bol, jačaju i bebin imunitet. Sve je potpuno prirodno, ne koristite nikakvu hemiju i to je osnovni argument za kupovinu ćilibarske ogrlice za bebe. Mnogobrojna naučna istraživanja potvrdila su njihovu efikasnost, a zadovoljne majke tvrde da ogrlica vredi svakog datog dinara i da su promenu kod bebe primetile samo dva-tri dana nakon nošenja.

ćilibar

Masaža desni i prstića

Masaža desni pokazala se kao izuzetno delotvorna metoda za smanjenje bola i osećaja zategnutosti i nelagodnosti kod izbijanja zubića. Pobrinite se samo da vam ruke budu potpuno čiste i dezinfikovane i umirite bebu tako što ćete joj dati da gricka vaše prste. Olakšaćete vašoj bebi i ako joj nežno masirate vrhove prstića, jer se tu nalaze refleksne zone za bol u zubima.

Rashađene glodalice

Glodalice pomažu prilikom nicanja zubića i ublažavaju bol. Uglavnom su ispunjene tečnošću ili nekim gelom i mogu se rashladiti u frižideru, što dodatno prija upaljenim desnima vaše bebe, mada ima glodalica i koje ne mogu da se rashlade, ali svakako doprinose lakšem izbijanju zubića. Dizajnirane su obično tako da savršeno pristaju rukama i ustima mališana. Bitno je samo voditi računa o njihovoj higijeni, prati ih pre i posle upotrebe i kupovati glodalice poznatih i renomiranih proizvođača, jer kod nekvalitetnih se može desiti da beba odgrize parče gume.

beba

Gelovi i kapi

Neki roditelji odlučuju se i za gelove i kapi koje blago utrljavaju na desni svojih mališana. Preporuka je da se ovi preparati korite posle trećeg bebinog meseca. Mogu se nanositi nekoliko puta u toku dana, najbolje posle obroka, ali problem je što je njihovo dejstvo kratkotrajno, najviše do 20 minuta i samo trenutno smanjuju bol, ali je dobro rešenje kada vidite da ništa drugo ne pomaže i kada beba baš neutešno plače. Sadrže uglavnom lidokain koji deluje kao anestetik i ekstrakte kamilice koja ima protivupalno dejstvo.

Osećaj sigurnosti u maminim i tatinim rukama

Na kraju samo da dodamo da je najvažnije da se u ovakvoj situaciji beba oseća voljeno i suigurno. Ljubite, mazite i što više nosite i ljuljuškajte svog mališana ne brinući da ćete ga razmaziti. Gde jednom tako malom biću može biti bolje nego u rukama svojih roditelja?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s