Najpopularniji modeli patika kod nas i u svetu

Patike su vrlo brzo prešle put od prvobitno izmišljene obuća za sportske aktivnosti do obuće koja se nosi u najrazličitijim prilikama.

Zbog svoje udobnosti i sposobnosti kombinovanja sa najrazličitijim odevnim kombinacijama postale su vrlo popularna vrsta obuće. Njihovi proizvođači u borbi sa jakom konkurencijom nastavljaju kupcima da nude širok izbor modela napravljenih od najraznovrsnijih materijala i u širokom spektru boja.

Neki od ovih modela nose se jednu ili dve sezone i potom bivaju zaboravljeni. Sa druge strane, postoje i oni modeli patika koji se već godinama uspešno održavaju na tržištu i prodaju u velikim količinama donoseći svojim kompanijama ogromne svote novca. Koji su to najpopularniji modeli patika kod nas i u svetu, saznajte u nastavku teksta koji smo pripremili.

„Starke“ – simbol jedne podkulture

Kada je reč o najpopularnijem modelu patika kod nas i u svetu, svakako da prvo mesto na listi zauzimaju „starke“, patike koje ove godine slave stogodišnjicu svoga postojanja. Nema modela koji im može biti konkurencija, a jako je malo i onih ljudi koji ih ne vole. Svojom jednostavnošću i skromnošću, „starke“ očaravaju i stare i nove generacije.

U težnji da se plasira i dobro pozicionira na tržištu košarkarske obuće, kompanija „converse“ je pre sto godina proizvela prvi par „starki“, platnenih patika sa gumenim đonom. Na pomenuto tržište probija se tek dvadesetih godina dvadesetog veka, a za taj proboj zaslužen je košarkaš i njihov promoter Charles Taylor, odnosno Chuck Taylor čiji se potpis i danas nalazi našiven na ovom modelu patika.

U početku su se „starke“ proizvodile u beloj i crnoj boji, da bi sedamdesetih godina kompanija „converse“ proizvodnju proširila i na druge boje koje bi odgovarale raznim košarkaškim ekipama i njihovim dresovima. Malo kasnije nastaju i nove verzije ovog modela patika izrađene od kože, džinsa i drugih materijala.

Vremenom su košarkaši prešli počeli nositi modernije modele patika. Početkom dvadeset prvog veka kompanija „converse“ našla se u stečaju kada su američke reprezentacije prekinule saradnju sa ovom kompanijom. Nakon dve godine kupuje ih kompanija „nike“, i uz odgovarajući marketing i promociju „starke“ ponovo dostižu veliku popularnost.

Iako su prvobitno bile namenjene košarkašima, danas starke svi povezujemo sa rok muzikom i rok muzičarima. Na neki način, one već decenijama unazad predstavljaju simbol jedne rok podkulture.

„Ermaksice“ udobne patika podjednako voljene i omražene

Ermaksice“ jesu model patika koje proizvodi kompanija „nike“. Koliko su voljene, ove udobne patike sa malo izdignutim đonom na zadnjem delu su isto toliko i omražene. Oni koji ih kupuju, nose i vole u prvi plan ističu njihovu udobnost. Sa druge strane, njihovi protivnici uprkos udobnosti ističu visoku cenu ovih modela kao neopravdanu. Još jedan razlog iz kog su na našim prostorima ove patike delimično omražene jeste činjenica da su one bile izuzetno popularne tokom devedesetih godina dvadesetog veka. A svi znamo da se tih godina na našim prostorima niko ne želi sećati.

Drugi talas izuzetno visoke popularnosti „ermaksica“ na našim prostorima desio se par godina unazad. Danas, njihova popularnost po malo jenjava, međutim ubeđeni smo da će za par godina ovaj model patika ponovo biti u modi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s