Kada je vreme za prvu posetu dečijem stomatologu?

Oko šestog meseca, kod beba se pojavljuju prvi zubi. Kada se pojave, automatski bivaju izloženi riziku od nastanka karijesa. Zubni karijes kod beba i manje dece se najčešće pojavljuje na prednjim zubima, ali i ostali zubi mogu oboleti. U pojedinim slučajevima, zubi beba i male dece bivaju toliko oštećeni karijesom, da njihovi zubići ne mogu biti sačuvani, već moraju biti izvadjeni.

Dobra vest je da se nastanak karijesa vrlo jednostavno može sprečiti – redovnim i pravilnim pranjem zuba sa kojim se treba početi od najranijih godina života.

Saveti dečijih stomatologa za pranje zuba kod mališana

Dečiji stomatolozi tvrde da se sa pranjem bebinih¨zuba treba početi već par dana nakon rođenja, tako što će se bebine desni čistiti navlaženom čistom tkaninom. Čim se prvi zubići pojave, nastaje opasnost i od pojave karijesa. Bebina prva četiri prednja zuba se uglavnom kroz desni probiju oko šestog meseca, iako pojedina deca svoje prve zubiće dobiju tek oko 12 meseca života.

Pre nego što deca postanu sposobna da samostalno, ali pravilno peru zube, to mora biti Vaša obaveza. Deci je zube potrebno prati najmanje dva puta dnevno – ujutru i naveče pred odlazak u krevet. Naravno, ukoliko za to imate vremena, slobodno možete to uraditi još jednom u toku dana. Dečiji zubići ne peru se bilo kakvom četkicom.

Prema rečima dečijih stomatologa, četkice kojima se deci peru zubi treba da imaju manje glave, kao i vrlo nežna i mekana vlakna koja neće iziritirati njihove osetljive desni. Pritom, nema potrebe za upotrebljavanjem velikih količina zubne paste – sasvim mala količina zubne paste biće dovoljna. Deci zube perite pažljivo ne zaboravljajući nijednu stranu – unutrašnjost, spoljašnjost, gornje površine i liniju desni. Kada Vašem detetu izrastu dva zuba jedan do drugog – vreme je za početak upotrebe konca za zube.

Dečiji stomatolozi savetuju da uporedo sa rastom dece treba povećavati i veličinu, odnosno obim glave zubne četkice, kao i količinu zubne paste. Decu u predškolskom i školskom uzrastu počnite puštati da samostalno obavljaju pranje zuba, ali ih tokom pranja obavezno nadgledajte, usmeravajte i podsećajte da se zubna pasta ne jede.

Kada je vreme za prvu posetu dečijem stomatologu?

Čim se kod Vašeg deteta pojave prvi zubići, vreme je za zakazivanje posete dečijem stomatologu. Na odlazak kod zubara nemojte čekati duže od šest meseci nakon pojave prvih zuba. Ne čekajte da Vaše dete pođe u školu ili da mu se pokvari zubić kako biste ga odveli kod zubara.

Iako je svrha prve posete dečijem stomatologu uglavnom pregled rasta i razvoja zuba, ujedno ona, kao i sve sledeće služe da se dete bez straha opusti u zubarskoj stolici. Pozitivna atmosfera tokom prve posete zubaru uticaće na buduće raspoloženje deteta kada mu pomenete odlazak kod zubara. Zbog toga se postarajte da prva poseta zubaru bude opuštena i pozitivna. Jutarnji sati kada su deca naspavana i raspoložena idealno je vreme za odlazak kod zubara. Sa detetom razgovarajte o poseti stomatologu, ali brige (ukoliko ih imate) zadržite za sebe, kako dete ne bi osetilo Vašu uznemirenost. I na kraju, nikada nemojte pretiti detetu odlaskom kod zubara.

Leave a comment