Zubni implanti – sve što treba da znate o ugrađivanju

Odlazak kod zubara nekada ne podrazumeva samo redovnu kontrolu, uklanjanje karijesa ili izbeljivanje zuba – pogotovo onda kada su u pitanju zubni implanti.

Njihovo ugrađivanje podrazumeva zamenu zuba koji nedostaje veštačkim implantom, koji se opet razlikuje od veštačkog zuba svojom strukturom, postavljanjem i samim procesom prihvatanja nakon operacije.

Gubitak zuba može nastati iz različitih razloga, a mi vam predstavljamo sve o najboljem rešenju ovog, kako estetskog, tako i zdravstvenog problema.

Šta su zubni implanti?

Pomenuto je već da je nedostatak zuba i zdravstveni problem, i to s razlogom: žvakanje samo na jednosj strani, opterećenje ostalih zuba, upadanje hrane u rupu u kojoj nedostaje zub samo su neki elementi, koje neretko prate i poteškoće sa varenjem.

Upravo u takvim slučajevima zubni implanti su najbolje rešenje, jer se njima sprečavaju i ovakve vrste poteškoća.

Za razliku od veštačkih zuba, oni su rađeni od titanijuma koji se koristi u svemirskoj industriji i kompatiblni su sa organizmom čoveka. Zubni implanti se, poput šrafova, ugrađuju u vilicu, a zbog materijala od kog su rađeni alergijske reakcije su svedene na minimum.

Međutim, zubari tvrde da ovaj način nadomeštanja zuba koji nedostaju ima i tu prednost da ne zahteva brušenje zdravih zuba, te da omogućava isti osećaj kao kada su prirodni zubi u pitanju, što je, priznaćete, svakome izuzetno važno.

Sama operacija u toku koje se ugrađuju zubni implanti nije bolna, jer se izvršava u lokalnoj anesteziji, i traje oko desetak minuta.

Ko sme da se podvrgne intervenciji?

Intervenciji smeju da se podvrgnu svi oni koji ne boluju od nekih hroničnih bolesti. Kada su u pitanju zubni implanti, starosna dob pacijenta nije važna.

Svakako, pre same operacije vrše se nalaize tokom kojih se utvrđuje da li se pacijent može podvrći ovoj vrsti stomatološke intervencije. Samo je tri posto onih pacijenta kod kojih zubni implanti nisu prihvaćeni, ali se to u današnje vreme ustanovljava već pre same intervencije.

Kako se održavaju zubni implanti?

Kada se zubni implanti ugrade, čeka se između dva i četiri meseca da se oni vežu za viličnu kost, da bi se nakon tog perioda postavljala krunica koja ujedno i znači završetak samog procesa.

U međuvremenu, zubni implanti se, svakako, moraju održavati. Pored redovne higijene, koja podrazumeva pranje zuba i korišćenje konca za zube, strastveni pušači bi morali da ostave cigarete, makar na određeni period.

Razlog tome je što kod njih postoji velike šanse da se zubni implanti ne integrišu, te da ih organizam odbaci. Ukoliko je ovo neizdvoljivo, svi stomatolozi se slažu da bi u tom slučaju bilo i pametnije i praktičnije naći druga protetička rešenja za ovu vrstu problema.

Takođe, u periodu nakon intervencije obavezno pažljivo treba pratiti i poštovati sve savete stomatologa, te redovno dolaziti na kontrole, kako bi sve pod pratnjom proteklo u najboljem redu.

Jedina prepreka koja se može ukazati, i zbog koje zubni implanti u onom najmanjem procentu slučajeva mogu biti odbačeni, jesu hronična oboljenja, za koja u današnje vreme postoje posebni načini kojima se ovoj intervenciji pristupa kako bi se ovakve teškoće izbegle.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s