Čime se bave električari?

Da li Vas je nekad zanimalo da postanete električar? Ukoliko jeste, ovde ćete moći da saznate čime se oni bave, šta znaju, kako rešavaju probleme i šta sve spada u njihov delokrug rada. Uopšteno to su elektroinstalaterski radovi, servisiranje i popravka kućnih aparata i elektrouređaja, ali tu je i montiranje opreme koja spada u kategoriju elektroopreme. Ako Vam se nešto od ovoga dopada, ako imate aspiraciju ka ovom zanimanju – i ako nekada postanete električar – moći ćete da radite gore navedene stvari, ali i mnoge druge.

Šta spada u elektroinstalaterske radove

Nekoliko stvari spada u delokrug poslovanja električara koji se bavi elektroinstalaterskim radovima. To su instalacije osvetljenja, instalacije protivpožarnih aparata, računarske mreže su isto deo ovoga, kučne elektroinstalacije, instalacija telekomunikacijskih mreža, alarma, video nadzora kao i interfona. Možda niste ni slutili – ali sve ovo radi majstor pod imenom električar.

Oni razvijaju električne instalacije, vrše popravku starih, posavljaju osigurače, razne sklopke, stavljanju i postavljaju rasvete, zamenjuju, otklanjaju kvarove. Električar ovaj posao izvodi ne napamet, nego na osnovu projektne dokumentacije. Tada sledi crtanje po zidovima svega onoga što će postaviti, montirati ili popraviti.

Nakon što je električar postavio sve na svoje mesto, gde je sve unapred i nacrtao, vrši testiranje, tj. proveru onoga što je urađeno. Tada on otklanja svoje greške, ukoliko su nastale i vrši dodatnu opravku i popravku.

Elektrouređaji u stanovima i kućama

Možda i najinteresantniji deo posla električara su elektrouređaji. Tu spadaju svi oni kućni aparati koje koristimo svakodnevno, osim TV-a, rashladnih uređaja i radio uređaja. Sve ostalo je delokrug električara. Bilo šta da Vam se pokvari – možete pozvati pouzdanog električara koji će to da Vam popravi. Postoje električari koji izlaze na teren, a ukoliko nema potrebe za tim – možete i Vi sami da odnesete svoj pokvareni uređaj do njih. Tada ćete dobiti termin kada možete da se vratite po isti.

Ono što se mora napomenuti – od svog električara uvek tražite garanciju na popravljeni uređaj.

Pošto, ukoliko već odnesemo nešto da se popravi – želimo da to tako i ostane što je duže moguće. Svaki pošteni električar će svoje usluge naplatiti normalni, ali će Vam dati i garanciju na određeni period. Na taj način možete biti sigurni da će popravljeni elektrouređaj trajati određeni period i da ga nećete morati ponovo popravljati kroz kraći vremenski period.

Ostali radovi električara

Uz sve gore navedeno – električari se bave i popravkom i montažom industrijske elektroopreme. To su oni uređaji koji spadaju u naponske uređaje, motore, prakidače, rastavljače i sklopke kao i transformatore. Električar nekoliko poslova može sam da obavlja. Tada je popravka ili montaža znatno jeftinija. Međutim, ukoliko je kvar veći i složeniji i zahteva i druge majstore poput elektromehaničara i inženjera – cena će svakako skočiti. Ali, retko se desi da se u stanu ili kući desi toliko veliki kvar da su svi ovi ljudi neophodni.

Možda je u neku ruku posao električara delovao lak i jednostavan, ali to nikako nije tako. Električari rade sa strujom i njihov posao je veoma opasan i zahtevan. Zbog toga, angažujte uvek najboljeg električara – kako kasnije ne bi bilo nekih nepoželjnih nuspojava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s