Pet karakteristika koje mora da poseduje dobar instruktor vožnje

Jedna od odluka koju morate doneti odmah nakon upisa u određenu auto školu, jeste i izbor instruktora. U auto školi vam mogu preporučiti nekog od njihovih zaposlenih, ali imajte u vidu da instruktora za vožnju možete izabrati vi. Naravno, to vam ništa neće značiti ukoliko ne ih ne poznajete, pa onda možete tu odluku prepustiti auto školi. Ipak, imajte u vidu da ukoliko izaberete auto školu koja ima godine rada iza sebe, koja vodi računa o bezbednosti i sigurnosti kandidata, onda nema sumnje da se u takvoj auto školi nalaze i dobri instruktori.

Instruktor vožnje mora biti iskusan

U ovim slučajevima iskustvo je veoma značajno i bitno. Samo instruktori koji dugi niz godina intenzivno i bez većih pauza voze, mogu da vam odgovore na mnoga vaša pitanja, mogu da vam daju i te kako korisne savete, koji će vam značiti i nakon što dobijete dozvolu. Iskusni instruktori znaju na koji način se treba najpravilnije ponašati u saobraćaju, a takođe iskusni instruktori znaju koje su najčešće greške i mogu vam i na to skrenuti pažnju.

Ono što se mora napomenuti jeste to da instruktori vožnje ne treba da imaju samo iskustvo u vožnji, već i iskustvo sa kandidatima.

Sposobnost da prenosi znanje

U sposobnosti da prenese svoje znanje se ogleda upravo prethodno spomenuto iskustvo sa kandidatima koje svaki instruktor bilo koje auto škole mora da ima. Jednostavnim rečnikom, dobrim primerima i dobrom praksom instruktor treba da vas nauči kako da se ponašate u saobraćaju. Dobar instruktor treba da zna kako da  najbolje objasni neke stvari i dobar instruktor zna kada nekom kandidatu nešto nije jasno, čak i kada to kandidat ne kaže. Instruktor uvek mora da proveri da li je kandidat razumeo sve ono o čemu je on i pričao. Iskustvo u vožnji neće biti relevatno i korisno, ukoliko instruktor ne zna da ga prenese na učenika.

Dobar instruktor mora da razume svoje učenike

Dobar instruktor zna na koji način treba da se posveti kandidatima, odnosno učenicima. Svaki kandidat je različit i to instruktori auto škola moraju da poštuju, ali pre svega da razumeju. Instruktor mora da zna kada je učenik uplašen, kada je učenik previše nezainteresovan ili kada učenik radi konstantno nešto pogrešno. Takođe, instruktor mora da bude po malo i psiholog i da nađe način kako će razgovarati sa učenicima.

To na primer znači da besne kritike i povišen ton kod nekog mogu da deluju suprotno i da to može da poremeti kandidata.

Zna na koji način da ukaže na grešku

Ova sposobnost je u bliskoj vezi sa prethodnom. To znači da instruktor mora da ukaže na grešku, ali takođe mora i da nađe najbolji način za to. Neko neće prihvatiti povišen ton, kojim se pojedini instruktori služe. Drugima će možda upravo taj povišen ton odgovarati, jer će ih “razbuditi” i na taj način će ispraviti grešku sledeći put.

Dobar instruktor nije nezainteresovan

Dobar instruktor mora da bude prisutan i psihički tokom svih 45 minuta vožnje određenog kandidata. Mora konstantno da pazi na sve što kandidat radi i mora da mu se posveti maksimalno. Svoje brige i privatne probleme u toj situaciji mora da ostavi po strani. Ukoliko nije zainteresovan za to što kandidat radi, vrlo lako može prevideti neke greške, koje kasnije u saobraćaju mogu biti fatalne za određenog kandidata, ali i za ostale učesnike u saobraćaju.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s