Kako uštedeti na rasveti

Procenjeno je da domaćinstva u Srbiji izdvajaju između 3-5 % kućnog budžeta mesečno na rasvetu. U cilju uštede finansijskih sredstava potrebno je preorijentisati se sa postojećeg modela korišćenja rasvete u domovima na energetski efikasna rešenja.

Veliki broj domaćinstava u Srbiji i dalje koristi tradicionalne sijalice, tzv. inkadescentne. Njihova glavna odlika je proizvodnja svetlosti žuto-narandžastog spektra. Iako su najjeftinija varijanta, one su veoma neefikasne. Zapravo, čak 90 % oslobođene energije koje ove sijalice stvaraju čini zapravo toplota. Ako uzmemo u obzir da imaju kratak vek trajanja, sa ekonomskog gledišta su one čisto rasipanje sredstava na dugi rok. Stoga ne čudi činjenica da su zemlje Evropske unije povukle ove sijalice iz prodaje.

rasveta u domu

Današnje tržište rasvetnih uređaja je dosta diverzifikovano i razgranato, tako da se možete poslužiti nekim od alternativnih metoda rasvete:

Halogene sijalice

Halogene sijalice su izgrađene od kvarca ili volframa. Poseduju specifičnu unutrašnju kapsulu koja zadržava gas oko sijaličnog vlakna. Na taj način se povećava efikasnost. Ono što je odvaja od klasičnih sijalica jeste duži vek trajanja. Pored toga, ne poseduje živu. Postoji široka ponuda ovih sijalica različitih oblika i boja, jačine od 20 do 50 vati. Takođe se mogu koristiti sa dimerima, što povećava raspon regulacije svetlosti. Ova opcija omogućava sijalici da produži životni vek i funkcionalnost. Pored radne uloge, ima i dekorativnu funkciju, s obzirom na to da proizvodi jake i usmerene snopove svetlosti, što vam može značiti prilikom uređenje prostora.

Međutim, mana halogene rasvete leži u njenoj nemogućnosti da proizvede više od 30 % vidljivog osvetljenja od energije koja se potroši. Ostatak odlazi na zagrevanje. Ne preporučuje se njena blizina sa ljudskim očima, pošto izloženost halogene svetlosti može izazvati neprijatan osećaj.

CFL – kompaktne fluorescentne lampe

Ovaj tip fluorescentnih sijalica ima spiralno jezgro, za razliku od tipičnih, duguljastih formi. Smatra se da ako uložite u kupovinu i instaliranje ovih sijalica, mogu vam doneti povraćaj na investiciju već nakon 10 meseci i manje. Ovaj tip rasvete koristi samo četvrtinu energije koje je potrebna za tradicionalne sijalice. Pored toga može trajati i do osam puta duže od klasičnih sijalica. One su takođe štedljivije i od halogenih sijalica, s obzirom da koriste trećinu energije za istu količinu svetlosti.

Na tržištu se mogu naći sijalice raznih svetlih boja, uključujući i one toplijih nijansi. Mana ovih sijalica je što sadrže živu, koja može biti opasna prilikom fizičkog kontakta, tako da se savetuje oprez prilikom odlaganja.

LED rasveta

Diode koje emituju svetlost (Light-emitting diodes – LED) su zapravo poluprovodnici koji pretvaraju električnu energiju u svetlost. Prvobitna namena im je bila u signalizaciji, saobraćaju i proizvodnji ali su se vremenom proširila i na domaćinstva. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, ovaj oblik rasvete je trenutno energetski najefikasniji. Pojedini LED paneli i sijalice koriste samo 20-25 % električne energije klasičnih sijalica i traju i do 30 puta duže. Uglavnom dominira kristalno bela boja svetlosti ali se mogu naći mnoge nijanse koje prelaze u svetlo žutu. Na tržištu postoje različiti tipovi LED rasvete tako da se mogu naći sijalice, paneli, trake, kocke i reflektori. Preporučuju se prevashodno zbog svoje funkcionalne uloge, tako da možete osvetliti stazu za hodanje, dovratak, garažu, plakare, itd. Jednako su delotvorne kako unutar i van kuće, zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na atmosferske uticaje. I pored relativno visoke inicijalne cene, ovaj tip rasvete se smatra najefikasnijim i najštedljivijim na dugi rok.

Izvor: Mobiliart – LED rasveta i enterijeri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s