Šta raditi kad se beba često budi noću i teško uspavljuje?

Uzmenirenost, nervoza i plačljivost najčešće su simptomi koji pokazuju da bebi nešto smeta ili je boli. U periodu rasta prvih, mlečnih zuba, ovo su veoma česte posledice koje mogu izazvati i često buđenje i teško uspavljivanje, što zna biti pogubno kako po dete tako i po roditelje.

Postoje različiti načini da se beba umiri u toku perioda, a mi Vam ovoga puta predstavljamo kako medicinska, tako i prirodna sredstva, poput ogrlice za bebe, ali i razne tehnike kojima možete olakšati pritisak koji beba oseća u predelu desni.

Gelovi koji olakšavaju rast prvih zuba

Medicinska sredstva koja olakšavaju rast prvih zuba uglavnom se proizvode u vidu gela i, ređe, vidu raznih ulja.

Kako gelovi često izazivaju utrnuće regije na koju su naneseni, to može dodatno uznemirit bebu umesto da joj olakša, te vodite računa i o ovome kada se odlučujete za medicinska sredstva.

Takođe, bilo bi dobro da se pre upotrebe bilo kog medicinskog sredstva ili čak leka obavezno posavetujete sa lekarom ili stomatologom, nikako ne uzimajući bilo šta na svoju ruku, jer su bebe u ovom periodu izuzetno osetljive, te se mogu javiti različite neželjene nus-pojave.

Različite tehnike za masažu i umirenje

Svakako, masaža i ostali načini za ublažavanje bola biće izuzetno efikasni u toku dana.

Lagani pritisak i pomeranje Vašeg kažiprsta levo-desno po bebinim desnima može u velikoj meri ublažiti bol koji se javlja u desnima prilikom rasta prvih zuba.

Zatim, isti postupak može biti ponovljen i upotrebom ohlađene – nikako ledene – kašičice, odnosno njenog ispupčenog dela.

Glodalice su takođe veoma preporučljive, ali treba voditi računa da budu mekane, kao što je obavezno i dezinfikovati ih pre upotrebe.

Hladna hrana takođe može doprineti umirenju, ali se i ovom prilikom misli samo na ohlađene, a nikako na ledene ili smrznute kašice.

Psiholozi takođe upućuju i na moć roditeljskog dodira, odnosno na što češći fizički kontakt sa detetom u ovom periodu, odnosno grljenje, maženje i slično.

Sasvim prirodno sredstvo: ćilibarske ogrlice za bebe

Kao sasvim prirodno sredstvo i odlično rešenje za ovaj problem mnogi roditelji preporučuju ogrlice za bebe od baltičkog ćilibara.

Naime, perle od kojih se izrađuje ovaj „nakit“ rade se od ćilibara koji je poznat kao prirodni analgetik. U dodiru sa bebinom kožom, ćilibarske ogrlice za bebe ispuštaju minimalne količine sukcinatne kiseline, koja na taj način dospeva u krvotok.

bebaOva kiselina, kao posledica nošenja ogrlice za bebe, izuzetno je značajna za ublažavanje bola i lečenja blažih upala, sprečavajući ih da se pretvore u hronične. Na taj način, ona podiže i imunitet, što je izuzetno značajno, jer beba već u prvim mesecima svog života biva spremna da se odbrani od napada štetnih bakterija i virusa.

Takođe, ogrlice za bebe posredno doprinose i umirenju deteta i boljem snu, jer ublažavaju ovaj, za bebu, izuzetno bolan proces.

Sve navedeno upravo je razlog što se sve veći broj roditelja odlučuje za ogrlice za bebe kao najefikasnije prirodno sredstvo za ublažavanje bola prilikom rasta prvih, mlečnih zuba, kao i značajan način podizanja imuniteta bez upotrebe veštačkih i/ili medicinskih sredstava ili dodataka ishrani.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s