Proverite sami ispravnost polovnog automobila

Ako vam nije prvi put da kupujete polovan auto, onda i sami znate na šta bi sve trebalo da obratite pažnju. Ukoliko ipak prvi put kupujete, ali ste profesionalni vozač, onda ste takođe upoznati i već delom pripremljeni. Ukoliko niste ni jedno ni drugo, a želite da kupite polovan automobil, onda vam savetujemo da se ipak konsultujete sa nekim ko ima više iskustva i znanja. Ipak, i oni iskusni vozači nekada mogu da naprave grešku prilikom izbora.

Izgled nekada govori mnogo stvari

Sam izgled automobila će vam u pojedinim slučajevima reći mnoge stvari. Prvo što možete primetiti jeste to da li je automobil dobro očuvan, sređen, očišćen. Prodavci polovnih automobila se uvek pobrinu da izlože auto koji do te mere na prvu loptu deluje savršeno, kako biste vi odmah zanemarili ono što se krije iza samog izgleda. Ipak, iako je automobil prilično sređen, postoje neke stvari koje je teško sakriti. Ukoliko je auto pretrpeo neku veću saobraćajku ili se jednostavno nije vodilo računa o njemu, to će vam biti vrlo primetno. Zato je bitno da auto gledate na prirodnoj svetlosti, po danu, nikako noću. Pohabana sedišta, papučice će reći koliko dugo je korišćen.

Probna vožnja je obavezna

Ovo je obavezan korak pre same kupovine polovnog automobila. Nemojte sebe dovesti u situaciju da ste kupili automobil, koji niste bar jedan krug “osetili” pod svojim rukama i nogama. Pri samoj vožnji, možete obratiti pažnju na mnoge tehničke stvari, poput ispravnosti menjača, kočnica. Dobro oslušnite i sam zvuk motora i znajte da nije baš najnormalnije ukoliko je previše bučan. Takođe, osluškujte i druge zvukove. Ukoliko primetite nešto neobično, odmah se zainteresujte i pitajte. Na neispravnost mogu ukazati mnoga škripanja, zavijanja, neuobičajeni zvuci i slično. Nakon toga, potrebno je i da imate dobro čulo mirisa. I mirisi koji se javljajaju prilikom vožnje automobila mogu i te kako da pokažu i ukažu da postoji neki problem. Svaki čudan miris je znak za alarm. Takođe, obavezno proveriti da li automobil u toku vožnje “šeta”, odnosno zanosi u jednu stranu. Tu znači da postoji problem sa pneumaticima.

Proverite klima uređaj, retrovizore, prozore, vazdušne jastučiće

Najbolje bi bilo da prilikom biranja i provere automobila za koji ste potencijalno zainteresovani krenete u društvu nekog ko se dobro razume. Na taj  način će vam biti lakše da proverite sve. Rad klima uređaja ćete najlakše proveriti u toku leta, dok će to biti za nijansu teže u toku zime. Na to treba obratiti pažnju. Takođe, proverite da li su svi retrovizori ispravni i funkcionalni, kao i svi prozori. Vrlo je važno da proverite i funkcionisanje vazdušnih jastučića. Ukoliko su već jednom aktivirani potrebno ih je zameniti. Ukoliko to prodavac nije učinio, a vi to ne primetite, onda će vas zamena jastučića koštati mnogo.

Dokumentacija jednako važna kao i ispravnosti vozila

Na kraju kada se dobro upoznali sa stanjem automobila i odlučili da ga kupite, onda se posvetite proveri same dokumentacije. Da li je obavljenja registracija vozila, da li auto ima atest, da li auto glasi na vlasnika, da li vlasnik ima svu potrebnu dokumentaciju i slično – su svakako pitanja koja morate da postavite. Ovo je vrlo bitna stavka, jer sigurno ne želite da sebi u budućnosti stvarate nepotrebne probleme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s