Saveti za vođenje brige o našim roditeljima kada ostare

Svi bismo voleli da živimo što duže, a da ne ostarimo. To je jedno od prvih želja većine ljudi. Međutim, kao što znamo – to je nemoguće, barem ne još, dok nauka nije pronašla odgovarajuće lekove za neke od bolesti koje se dobijaju kada ostarimo.

Životni ciklus je takav da nas roditelji stvore, sa nama su dok odrastemo, tu su dok se školujemo i u našim su životima dok god to mi želimo, ili možda čak i ne želimo uvek, ali su to ljudi, koji nas uglavnom vole bezuslovno.

Međutim, kada ostare, oni više nisu u mogućnosti da urade sve za nas kao nekada. A tad je red na nas

Kako mi možemo da pomognemo svojim roditeljima u starosti?

Kada oni više nisu kao ranije, kada ne budu bili toliko agilni i spremni za sve – tu nastupamo mi, njihova deca, iako, u određenom periodu života i mi sami imamo već svoju decu. Nikad ne smemo da zaboravimo da smo mi njihova deca sve dok oni budu živeli. Tada uskačemo u priču mi i tada bismo morali mi njima da pomognemo koliko umemo.

Ne moramo po cele dane da budemo uz njih, dovoljno je i po par dana  nedelji da posvetimo njima i da provodimo malo vremena. Nekima će i to biti dovoljno. Međutim, ima i onih dosta starijih, kojima je i drugi vid pomoći neophodan. Od promene sijalica, pa do pomeranja odmarana, krečenja, usisavanja i slično. Sve je to na jednoj zamišljenoj „listi obaveza“ koju bismo morali da odradimo.

Domovi za stara lica

Domovi za satara lica su osetljiva tema i nemojte insistirati na tome, ukoliko se vaši roditelji opiru. Dajte im vremena da razmisle. Postoje situacije kada je ovo možda i najbolje rešenje, ali treba biti vrlo obazdriv i kada je u pitanju izbor staračkog doma, odnosno uslovi u njemu.

Promene koje se dešavaju kod starijih osoba

Fizički i psihički se ljudi menjaju tokom godina, a posebno kada se stari. Niko ne voli da stari i niko se ne vodi onom izrekom da „što si stariji to si mudriji“. Svi bi želeli da ostanu večno mladi.

Neke os stvari koje se menjaju su vid, sluh i dodir. I kod ovih stvari mi možemo da pomognemo starijima. Možemo umesto njih da pročitamo nešto iz noviha, možemo da im pojačamo radio ili televizor, što će njima, svakako, mnogo značiti.

Kod fizičkih promena su najuočljivije one u mišićima. Neće više moći kao nekada sami da pomeraju određene stvari, pa, tada uskaču mlađi da im pomognu, na primer kod premeštanja nameštaja u domu ili pomeranja drugih teških predmeta.

Pored svega navedenog, dolazi i do mnogo promena na psihičkoj bazi. Nemojte da se uplašite, to su ipak Vaši roditelji, samo su malo ostarili i malo su se izmenili. Brzo ćete primetiti da se brže umaraju, to oni sami možda neće odmah reći – ali će se primetiti na njima. Uz to ćete primetiti kako sve slabije imaju poverenja u ljude, ne prema Vama, ali se i to može desiti. Zbog toga ih nemojte osuđivati, nisu oni krivi.

U neku ruku – treba biti i delimično psiholog i videti šta se i kako odigrava to sve kod starijih osoba, a posebno moramo obratiti pažnju ukoliko su u pitanju naši roditelji. Ipak su nam oni podarili život i dali su nam svoje najlepše godine, zbog toga i oni, isto tako, zaslužuju samo najbolje i od nas.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s