Koje su prednosti novih, a koje polovnih auto delova?

Kupovina polovnih auto delova ima mnogo prednosti u odnosu na kupovinu novih. Verovatno dve najbitnije jesu niska cena i očuvanje naše planete i njenih prirodnih resursa.

Sa druge strane, pri njihovoj nabavci moramo biti veoma oprezni, budući da polovni auto delovi pored prednosti imaju i par mana.

Prednosti kupovine polovnih auto delova

  1. Niska cena – glavna prednost „polovnjaka“

Glavna prednost kada je u pitanju kupovina polovnih auto delova jeste niska cena. To je razlog broj jedan zbog kog tako mnogo ljudi kupuje već korišćenje delove umesto da za nove izdvajaju pozamašne sume novca. Ponekad, kupovinom polovnih delova vlasnici automobila mogu da uštede čak i više od pedeset posto.

Postoji više mesta gde možemo nabaviti polovne auto delove. Mesta na kojima ih kupujemo mogu biti faktor koji determiniše njihovu cenu. Auto otpadi neretko prodaju korišćene auto delove iz oštećenih automobila. To što je vozilo bilo oštećeno ne znači da neki od delova na njemu ne funkcionišu prilično dobro.

Međutim, ne morate ići na auto otpad kako biste našli polovne delove za Vaše vozilo po povoljnoj ceni. Mnoge prodavnice auto delova takođe se pored prodaje i naručivanja novih bave i prodajom polovnih delova. U ovim prodavnicama cene su nešto veće nego na auto otpadima, ali su još uvek mnogo niže od cena novih auto delova.

  1. Polovni auto delovi i očuvanje planete Zemlje

Druga veoma važna prednost kupovine polovnih auto delova jeste pomaganje očuvanja planete Zemlje. Nabavka već korišćenih umesto kupovine novih delova uštediće prostor na našim deponijama. Takođe, time se smanjuje količina materijala koja bi bila korišćena u slučaju proizvodnje novih delova. Ne samo da se štedi materijal, već se tako štedi i električna energija koja je u procesu proizvodnje takođe neophodna.

Mane kupovine polovnih auto delova

  1. Trajanje i kvalitet polovnih auto delova su uvek upitni

Kada nabavljamo polovne delove nikada ne možemo biti stoprocentno sigurni u njihov kvalitet i trajanje. Nekada se njihov životni vek završi ubrzo nakon kupovine i u takvim slučajevima njihova niska cena pretvara se u prilično visoku. Ne samo da moramo izdvojiti dodatnu količinu novca kako bi taj deo popravili ili zamenili drugim, već moramo izdvojiti dragoceno vreme kako bismo sve to obavili. Sa druge strane, dešava se da nas polovni delovi služe godinama. Iz tog razloga, savetujemo da se pre kupovine određenog dela posavetujete sa Vašim mehaničarem ili prijateljem koji se u njih razume.

  1. Polovni auto delovi najčešće su bez garancije

Za razliku od novog mobilnog telefona, veš mašine, fena za kosu, polovni telefon, veš mašina i fen za kosu najčešće nemaju garanciju. Isto važi kada su u pitanju auto delovi. S jedne strane, nov deo platimo skuplje, ali sa druge strane, barem smo u vremenskom periodu u kome mu traje garancija sigurni da u slučaju kvara nećemo ponovo morati izdvojiti novac za njegovu popravku ili kupovinu drugog dela. To najčešće nije slučaj sa polovnim auto delovima.

Dakle, kao što vidite postoji mnogo prednosti koje sa sobom nosi kupovina polovnih auto delova. Ne samo da je to odličan način da uštedimo uvek potreban novac, već time pomažemo očuvanje naše planete i njenih prirodnih resursa. Međutim, prilikom kupovine moramo dobro paziti šta kupujemo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s