Kako do savršenog osmeha uz pomoć faseta

Holivudski osmeh već dugo ne predstavlja isključivo modni, već i kulturni imperativ naše epohe. Beli zubi više nisu nedostižni i dostupni samo višem sloju – naprotiv, danas u svakoj stomatološkoj ordinaciji možete kako izbeliti zube, tako ih i preoblikovati ako se tom prilikom upotrebljavaju fasete.

Stručnjaci posebno predlažu fasete kao najučinkovitiji način da svoje zube u potpunosti izmenite i sa njima postignete željene rezultate. Za razliku od izbeljivanja zuba laserom i drugim metodama, fasete postižu mnogo bolji izgled zuba u slučajevima kada niste zadovoljni njihovom bojom, ali i onda kada se ima problema sa oblikom zuba.

Fasete – vrste

Kompozitne fasete rade se od kompozitnih materijala i aplikuju na prednje zube, tako da sakrivaju sve nedostatke zbog kojih pacijent može biti nezadovoljan. Kompozitne fasete se postavljaju u okviru jedne seanse, tj. posete zubaru, te nema potrebe u nekoliko navrata dolaziti kod stomatologa radi njihovog nameštanja.

One uspešno menjaju boju zuba, ali i oblik, pogotovo u slučajevima kada dolazi do traume zuba u vidu lomljenja ili okrnjavanja zuba. Njihova prednost sastoji se i u tome što je kompozitne fasete lako zameniti ako napuknu ili počnu da se svlače.

Porculanske fasete imaju istu namenu kao i kompozitne, s tom razlikom što je za njihovo postavljanje potrebno i do nekoliko odlazaka zubaru. Rađene od porculana, one efektnije imitiraju prirodan izgled zuba, izbeljuju ga i efikasno sređuju slične probleme, od oblika zuba do nedostataka izazvanih zbog spoljašnjih faktora.

I jedne i druge fasete veoma efikasno popunjavaju i pukotine u zubnoj gleđi, kao i praznine između zuba, te su posebno pogodne za sve one slučajeve kada pacijent nije zadovoljan velikim razmakom između prednjih zuba i slično. Upravo zato što popunjavaju zubnu gleđ, obe vrste faseta bolje  us od laserskog ili bilo kog drugog izbeljivanja zuba, koje se ne može raditi ukoliko postoje drugi problemi sa zubima.

Ko ne bi trebalo da stavlja fasete?

Fasete ne bi trebalo da stavljaju ljudi koji imaju problema sa zagrižajem, kao i oni čiji zubi idu jedni preko drugih. Kod ovakvih primera bilo bi potpuno besmisleno postavljati fasete jer bi se one za nekoliko dana potpuno slomile i oštetile, te se o svemu ovome mora povesti računa kako bi ova intervencija dala željene rezultate. Takođe, fasete se ne preporučuju ni onima koji škripe zubima u snu, kao ni onima koji imaju karijes i slično. Sve ovo bi stomatolog trebalo da utvrdi pri prvom pregledu i dogovoru, pa tek onda da pristupi intervenciji.

Cene faseta

Cene faseta dosta se razlikuju zbog materijala od kog su pravljene. Tako kompozitne fasete neizostavno u svim ordinacijama koštaju manje od porculanskih, već zbog samog načina postavljanja – odnosno samo jedne posete zubaru, pa do cene materijala. Takođe, samim tim, trebalo bi skrenuti pažnju i na to da su kompozitne fasete manje trajne od porculanskih, te da stomatolozi uglavnom savetuju ove druge ako želite da dugo zadržite željeni izgled i svoj blistavi osmeh. U suprotnom možete birati i kompozitne fasete, ali imajte na umu da ćete možda morati da ih često popravljate, što ponovo podrazumeva odlaske zubaru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s